Jeg har samlet ugens intentioner for et godt parforhold her.
I det dynamiske parforhold er der bånd mellem parterne, der kræver dedikation, bevidsthed, intention.
I ti uger har jeg inviteret dig til at følge 10 kærligheds-intentioner for et godt parforhold.
Intentionerne er et godt udgangspunktet for, hvordan vi ønsker vores parforhold skal være.
De 10 Intentioner kan hjælpe dig og din partner med at styrke dit parforhold og gøre kontakten dybere. Hvis du ikke har en partner, kan du her lade dig inspirere til hvordan du ønsker det skal være, når du kommer i et parforhold.
Intentionerne består af syv små daglige skriv på Facebook, der inviterer dig til at reflektere, og praktisere intentionerne. Her på min hjemmeside har jeg samlet teksterne uge for uge.
Her er den 8. intention i rækken af mine 10 intentioner for at skabe et godt parforhold. Emnet er Kommunikation.
1.dag i 8. uge.
Kommunikation – med klarhed
Når vi deler vores tanker, følelser og behov med vores partner, er det ret vigtigt at vi kommunikerer med klarhed, som handler om, at vi kommunikerer fra et ærligt, tydeligt og respektfuldt sted i os selv.
Når vi tør være åbne og direkte, mindsker vi risikoen for misforståelser, og vi styrker kontakten mellem os. Misforståelser opstår ofte, når vi undlader at sige, hvad vi egentlig mener, og hvad vi egentlig føler. Der kan også opstå misforståelser hvis vi forventer, at partneren skal læse vores tanker.
Klar kommunikation betyder, at vi skal tage ansvar for vores budskaber og udtrykker os tydeligt, så vi møder hinanden med tydelig forståelse.
For at kommunikere klart må vi først mærke efter, hvad der er vigtigt for os, og hvad vi ønsker at dele. Når vi er bevidste om, og er tro mod vores egne følelser og behov, kan vi bedre formidle dem med ro og tydelighed for vores partner.
Kan vi kommunikere med klarhed skaber vi et trygt møde, hvor vi begge kan udtrykke os uden frygt for ikke at blive hørt. Lige så vigtigt er det, at lytteren modtager med nærvær og uden afbrydelser.
I den klare kommunikation er vi frie af tolkninger. Vi skaber derimod plads til, at vi kan udtrykke sig frit. Og til forståelsen kan vi hjælpe hinanden f.eks. ved at bekræfte det, vi har hørt.
I den gode kontakt til vores partner er det en kærlighedsgerning at prioriterer at udtrykke os med klarhed, for det skærper nærværet og intimiteten.
Vi tydeliggør begge to med den klare kommunikation, at vi ønsker at forstå og blive forstået af hinanden.
Derfor er det fordelagtigt med klar kommunikation – for gevinsten er, at vi også er i gang med at styrke vores parforholds fundament af tillid og respekt.
2.dag i 8. uge.
Kommunikation i jeg-udsagn
Måden, vi siger tingene på, har betydning.
At anvende jeg-udsagn i vores parforhold er en effektiv måde at skabe en sund kommunikation. Det hjælper os nemlig med at blive mere bevidste om vores egne behov, og tydeliggøre dem.
Vi gør det lettere for vores partner at forstå og møde os, idet vi er troværdige mod os selv.
Det handler om at vi skal tage ansvar for vores egne følelser og oplevelser, uden at vi lægger et ansvar eller et pres på partneren.
I stedet for at sige “Du gider mig ikke,” kan vi sige: “Jeg bliver ked af det, når vi ikke får talt sammen.” Dette vil ændre dynamikken fra at beskylde til at samarbejde, hvor partneren bedre kan lytte uden at gå i forsvar.
Gå fra at sige “Du gør aldrig…,” til at sige: “Jeg føler mig overset, når du ikke gør som vi aftaler.”
Her har vi intentionen med, at vi til stadighed udtrykker os med respekt og omsorg for hinanden.
Jeg-udsagn forebygger, at vi trigger hinandens forsvarsmekanismer. Og det fremmer en ærlig kærlig kommunikation, når vi giver klare signaler om vores behov.
Der kan være situationer, hvor vi kan have tilbøjelighed til at sætte os selv til side og i stedet tillægge partneren at måtte bestemme. Her siger vi: vil du i skoven? eller ”skal vi gå i skoven?”
Begge udsagn kommer af en impuls eller en lyst/behov i os selv. Derfor er det langt mere kontaktfuldt og direkte at komme med et jeg-udsagn: ”jeg har lyst til at tage i skoven. Jeg vil gerne have dig med”
Sårbarheden i jeg-udsagn er, at vi kan være utrænet i det. Og da vi nødvendigvis må stille os frem i lyset og blotte os selv, kan der der´ være fare for, at vi bliver afvis. Men det er en god træning, for det positive er, at jeg-udsagn styrker selvomsorgen og kontakten til os selv.
Den følelsesmæssige forbindelse til vores partner styrkes, og faktisk inviterer vi i det åbne, til en ærlig dialog som opbygger gensidig tillid og kærlighed i vores parforhold.
3.dag i 8. uge.
Kommunikation uden skyld-sprog
Skyld-sprog er en måde at udtrykke os på, hvor vi placerer ansvaret for vores egne følelser, problemer eller frustrationer på partneren.
Ved at lægge ansvaret udad og væk fra os selv, undgår vi at forholde os til vores følelser som f.eks. skuffelse, frygt eller utilstrækkelighed.
“Det må være dejligt at have så meget tid til sine egne ting.”
“Hele dagen har jeg stået og lavet mad, og så skal du køre så tidligt”
“Man kunne jo også have brug for hjælp, men det sker vel ikke.”
“Fint, jeg klarer det bare selv.”
” Og alt det jeg har gjort for dig”
”Man hører aldring fra dig!”
Passive anklager er ofte et forsøg på, at vi udtrykker vores utilfredshed uden at konfrontere problemet direkte. Det kan føre til misforståelser og konflikter, fordi vores budskab ikke er klart, men pakket ind.
Når vi bruger skyld-sprog, forsøger vi ubevidst at genvinde kontrol eller validere vores følelser, men paradoksalt nok ender det ofte med at vi skaber mere utryghed, konflikt og afstand mellem os.
I intentionen om at skabe et godt parforhold, er det derfor givtigt at luge skyld-sprog ud af kommunikationen, og erstatte skyld-sproget med en kommunikation, der bygger bro.
For at bryde skyld-sprogs mønsteret må vi se med nysgerrighed på os selv.
Det handler om at vi bevæger os væk fra en “offerrolle”, og derfra tager ansvar for os selv, og tager ejerskab af vores følelser og behov. I vores parforhold kan vi tage valget om, at vi ikke er hinandens skraldespande!
Vi vælger at være hinandens trygge sted, hvor vi tager ansvar for vores eget velbefindende.
Fri af skyld-sproget gør vores kontakt med os selv og hinanden mere respektfuldt og ærlig.
4.dag i 8. uge.
Kommunikation – og humor
Humor i kommunikation til hinanden i vores parforholdet kan være til stor morskab og glæde.
For når vi deler grin, løsner vi op og skaber en følelse af lethed og nærhed, og vi har en fornemmelse af at vores ping-pong skaber god kontakt.
Et godt grin kan være så befriende skønt.
Vi skal dog være opmærksom på, at vi kan komme til at bruge humor som en flugt for hvordan vi vitterlig har det. Og hvis vores humor bliver sarkastisk og brugt til at nedgøre, sker det modsatte af at skabe god kontakt.
Sarkasme handler oftest om at vi bag adfærden ikke er i trivsel med os selv, og derfor kan sarkasmen anvendes som middel til at undgå at mærke, og en undgåelse af at tage ansvar for os selv.
I vores kommunikation er det vigtigt, at humor føles som noget dejligt, vi deler – ikke som et skjold vi gemmer os bag, eller som et spyd vi gør ondt med.
Derfor; har vi fat i humor hvor den rene latter kommer fra hjertet, så sker der flere dejlige fysiologiske reaktioner i kroppen. Der frigives “lykkehormoner” (endorfiner) som er kendt for at skabe en følelse af glæde og velvære. Og niveauet af stresshormoner som kortisol og adrenalin falder, som hjælper vores kroppe med at slappe af.
Vores grin og latter får os også til at trække vejret dybere, og det øger ilttilførslen til hjernen og kroppen. Og ved at grine får vi faktisk også bedre blodcirkulation, så musklerne i kroppen kan slappe af. Så her er altså en naturlig måde at forbedre og styrke vores egen trivsel og hinandens samtrivsel på.
Finder vi en god balance mellem seriøsitet, alvor og ansvar, og sprudlende humor kan vores parforhold opleves intenst og dejlig levende.
5.dag i 8. uge.
Kommunikation – og skjulte budskaber
Når vi bruger sætninger med skjulte budskaber i vores kommunikationen til hinanden, kan det ofte være en blanding af usikkerhed og sårbarhed.
Det kan også være en antagelse om, at vores partner forstår os uden yderligere forklaring.
Vi kan indimellem tøve, fordi vi frygter, hvordan vores budskab vil blive modtaget, eller fordi vi ikke ønsker at såre vores partner.
Skjulte budskaber bliver en måde at holde os på sikker grund, hvor vi undgår at sige noget, der kan føles for blottende eller uigenkaldeligt.
Nogle gange kan vi også formode, at det vi ikke siger, er lige så tydeligt som det, vi faktisk siger, men med denne underforståede kommunikation har vi lagt op til at partneren må antage, tolke, tillægge og konkludere, hvad vi har på hjertet. Det fører desværre ofte til misforståelser.
Sætninger uden at være direkte med budskabet kan også opstå, når vi selv er uafklarede eller følelsesmæssigt overvældede, som kan gøre det svært at formulere vores budskab klart. I andre tilfælde kan vi være konfliktsky og undlade at fuldende en sætning for ikke at eskalere en uoverensstemmelse.
Når vi holder igen, kan det nogle gange være fordi, vi forsøger at beskytte os selv, men det kan dog skabe frustration og afstand i relationen til vores partner.
At udtrykke os tydeligt og med nærvær kræver, at vi tør stå ved vores følelser og behov, også når det føles sårbart. Det er gennem denne ærlighed og tydelige kommunikation, at vi kan skabe en stærkere forbindelse og større forståelse mellem os.
I intentionen om at skabe et godt parforhold er det nødvendigt at vi sætter ord på, hvad vores budskab egentlig er, for at være tro mod os selv og hinanden.
6.dag i 8. uge.
Kommunikation – ren i ordet
I vores parforhold skaber vi et stærkere bånd mellem os, når vi er rene i vores ord, som betyder at vi kommunikerer med klarhed, ærlighed og respekt, befriet af skyld-sprog, skjulte budskaber og manipulation.
At være ren i sit ord handler om at vi udtrykker os autentisk. Vi står ved vores følelser, og har åbne ærlige og tydelige budskaber.
Når vi taler fra et oprigtigt sted i os selv, kan vi tage hul på svære emner uden frygt for konflikt. Selv med bankende hjerte og svedige hænder siger vi hvad der skal siges, for ikke at fortie og tilpasse os. Og i øvelsen bliver det nemmere og nemmere,
Formår vi at være rene i vores ord reducerer vi misforståelser, fordi i vores klare og ærlige udtryk fjerner vi barrierer som mistillid og forsvar.
Det åbner for gensidige ærlige samtaler, der gør det lettere for os at forstå hinanden.
I stedet for at vi forventer, at partneren skal gætte vores behov, kommunikerer vi tydeligt og rent.
At være rene i vores ord styrker den følelsesmæssige intimitet, for vi skaber en dybere forståelse og nærhed, med en intention om at forbinde os, frem for at vinde en diskussion.
I vores tro mod os selv, kan partneren være tryg i at få den autentiske udgave af os.
Hviler vi i det autentiske behøver vi ikke at anvende store armbevægelser og høje stemmer, og store vredesudbrud. Vi sætter grænser og viser omsorg og respekt for både os selv og vores partner med intentionen om, at vi igen og igen vælger kontakten mellem os.
Vores rene ord i kommunikationen skaber klarhed og tryghed, og giver os mulighed for at føle os set, hørt og elsket. Det styrker ikke kun vores kommunikation, men også kærligheden i vores parforhold som helhed.
7.dag i 8. uge.
Kommunikation – den nonverbale
Vi kommunikerer med hinanden på så mange flere måder, end vi måske er bevidste om. Udover de ord, vi siger, taler vores kroppe, ansigter og energi også til os, med os – og for os.
Den nonverbale kommunikation – vores kropssprog, og tonefald, vores blikke og berøringer udgør en stor del af den måde, vi forstår hinanden på.
Det er i de små, ofte ubevidste signaler, at vi mærker, om vi er forbundet med hinanden, om vi er elsket og bliver set.
Når vi lægger mærke til hinandens nonverbale signaler, og det gør de fleste, så kan det, med den positive kærlige afsending – og den positive modtagelse – åbne op for en dybere kontakt i vores kærlighed til hinanden.
I parforholdet har nonverbal kommunikation en særlig kraft, for når vi giver os tid til at være nærværende, uden nødvendigvis at tale, kan vi skabe en følelse af tryghed og samhørighed.
En lang øjenkontakt, hvor vi virkelig ser hinanden, eller en hånd, der søger partnerens i stilhed, kan bygge bro over afstande og genskabe den kærlige forbindelse mellem os.
Når vi giver nærværende kontaktfuld massage og partneren giver slip til overgivelse og hengivelse, er kontakten og kommunikationen dybere end ord.
Anvender vi nonverbal kommunikation bevidst i vores parforhold, ved vi, at det er afgørende at vi kun anvender den i kærlighed! Det er nemlig yderst vigtigt, at vi ikke lægger op til, at vi skal digte og tolke på hinandens sur-stråling eller lave kold luft som straf, eller lukker af i fornærmethed.
Vi må selv tage ansvar for, hvad der forstyrrer og skygger for kærligheden. Her er ord vigtige, og vi skal udtrykke, hvad vi stødes af, ønsker anderledes eller har behov for. Dette skal siges højt, så vi kan samtale det ud, og blive genforenet i kærligheden.
Kun kærligheden er ren nok til at være nonverbal.
Nonverbale øjeblikke i kærlighed er villigheden til fortsat at nærme os partneren, og skabe kontakt i dette nu – nuet som er det eneste sikre der er.